Ekspres do kawy w kapsułkach czy do kawy ziarnistej – wady i zalety rozwiązań

Ekspres ciśnieniowy to doskonałe rozwiązanie dla prawdziwych kawoszy. Zaparzone z pomocą takiego urządzenia ziarna dają napój o wyjątkowym smaku i aromacie. Do wyboru mamy kilka rodzajów ekspresów ciśnieniowych – te do kawy w kapsułkach oraz te do kawy ziarnistej. Który z nich okaże się lepszym wyposażeniem do biura lub domu?

kawa w kapsułkach do ekspresu

Dlaczego warto kupić ekspres do kawy?

Domowy ekspres do kawy to marzenie wielu osób. Mile widziany jest także w przestrzeni biurowej. Dzięki takiemu urządzeniu można cieszyć się smakiem kawy porównywalnym do tego z najlepszych kawiarni. Parzenie pod ciśnieniem wydobywa z ziaren wyjątkowo głębokie aromaty i zupełnie nowy wymiar smaku. Z pomocą ekspresu można zaparzyć różnego typu napoje kawowe. Kawa espresso, cappucino, latte czy flat white – wszystkie te propozycje są w zasięgu ręki posiadaczy dobrego urządzenia, uzupełnionego o równie dobrą kawę w ziarnach lub kapsułkach.

Czym charakteryzuje się ekspres do kawy w ziarnach?

Ekspresy ciśnieniowe do kawy mogą przygotowywać napar zarówno bezpośrednio z ziaren – jeśli posiadają wbudowany młynek – lub z kawy zmielonej – jeśli nie posiadają młynka. Przy wyborze urządzenia warto zwrócić uwagę na rodzaj tego elementu. Najlepsze są młynki ceramiczne, ponieważ nie podgrzewają kawy podczas mielenia. Ekspres ciśnieniowy na kawę ziarnistą jest nieco droższy niż model na kapsułki, ale jednocześnie tańszy w eksploatacji. Pasuje do niego każda kawa ziarnista. Sprzęt sam zmieli ją, dostosowując ilość ziaren i stopień rozdrobnienia do rodzaju wybranego przed użytkownika napoju, jego ilości i intensywności. Urządzenia tego typu są łatwe w obsłudze, ponieważ wystarczy wypełnić je ziarnami i wodą, aby już po chwili cieszyć się smakiem ulubionego naparu. Nierzadko ekspresy dysponują także pojemnikiem do spieniania mleka, co pozwala delektować się także idealnie kremową pianką.

Ekspresy ciśnieniowe na ziarna dają większe pole do popisu miłośnikom kawy. Nie ograniczają ich do wyboru konkretnego rodzaju produktu. Użytkownik może więc zdecydować się na zakup Arabiki, Robusty lub mieszanki, takiej jak kawa Segafredo espresso. Przygotowany z nich napój będzie zawsze świeży i wyjątkowo aromatyczny, ponieważ ziarna zostaną zmielone tuż przed zaparzeniem. Wśród wad tego typu urządzeń można wymienić przede wszystkim większą awaryjność, ponieważ sprzęty z wbudowanym młynkiem mają znacznie bardziej skomplikowaną budowę.

Wady i zalety ekspresu do kawy w kapsułkach

Ekspres ciśnieniowy do kawy w kapsułkach to przede wszystkim rozwiązanie bardzo wygodne. Obsługa takiego urządzenia jest banalnie prosta – wystarczy woda i dedykowana kawa w kapsułkach, aby już po chwili mieć w kubku ulubiony, aromatyczny napar. Podobnie jak modele na kawę ziarnistą, ekspresy kapsułkowe oferują swoim użytkownikom bardzo duży wybór kaw, a także herbat czy gorącej czekolady. Zaletą kaw w kapsułkach jest ich hermetyczne zamknięcie, które pozwala zachować zapach i smak zmielonych ziaren aż do chwili włożenia produktu do ekspresu. Za wadę uznaje się natomiast problem dużej ilości odpadów, choć i na to producenci znajdują rozwiązania. Dostępne są na przykład kapsułki wielokrotnego użytku lub kapsułki kompostowalne, które można zakupić pod adresem https://www.sklepsegafredo.pl/kawa-w-kapsulkach,c26.html. Każdy sklep z kawą ma do zaoferowania mnóstwo smaków kaw w kapsułkach, w tym również kaw mlecznych z zawartym wewnątrz kapsułki mlekiem w proszku.

Dużą zaletą ekspresów kapsułkowych jest łatwość ich czyszczenia, które ogranicza się właściwie do wyrzucenia zużytej kapsułki i przetarcia zewnętrznych elementów urządzenia. Poza tym produkty tego typu mają bardzo przystępną cenę. Są znacznie tańsze w zakupie, niż modele na kawę ziarnistą, lecz różnicę tą wyrównuje niestety koszt zakupu kapsułek, które muszą być kompatybilne z danym modelem sprzętu. Przy zakupie większych ilości produktu można jednak zniwelować ten problem.

About Author


admin