Jak wybrać najlepszą kawę do domu?

jak wybrać kawę do domu

Dla wielu osób dobra, świeża i aromatyczna kawa w domu niczym z kawiarni wydaje się czymś poza zasięgiem. Wielu z nas po prostu nie wyobraża sobie poranka bez „małej czarnej”. Często jednak decydujemy się na zakupy w pierwszego z brzegu produktu, oczywiście w najniższej cenie. Nie równa się to z jakością. Wystarczy jednak dobry sklep z kawą, odrobina wiedzy i świadome dokonywanie zakupów. Jak więc wybrać kawę, aby móc w pełni cieszyć się jej smakiem i aromatem we własnych czterech ścianach?

Gatunkowy zawrót głowy

Obecnie istnieją aż 104 odmiany kawowca. Jednak wybór kawy nie jest wcale aż tak trudnym zadaniem. Tylko 3 z uprawianych odmian wykorzystywane są w celach spożywczych. Świat tych wyjątkowych ziaren zdominowany został przez dwa gatunki: Arabikę (Coffea arabica) i Robustę (Coffea canephora, Coffea robusta). Natrafić można też na mniej znaną Liberikę. Nie ma więc potrzeby zapoznawania się z informacjami na temat wszystkich kaw.

Arabika czy Robusta?

Wybór kawy zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji smakowych i czego dokładnie od kawy oczekujemy. Jeżeli zależy nam na dawce energii, Robusta będzie najlepszym rozwiązaniem. Łagodny, ale jakże głęboki smak Arabiki czynią ją najpopularniejszym wyborem wśród smakoszy na całym świecie. Nic w tym dziwnego. Skutecznie potrafi rozpieścić zmysły swoimi owocowymi lub kwiatowymi nutami. Jej smak może występować w wersji delikatnie słodkiej, jak i ostrej, cierpkiej.

Wybierając pomiędzy kawą Arabika i Robustą warto wziąć pod uwagę istotne kwestie:

  • Robusta uprawiana jest w Afryce, Brazylii, Azji (w tym w Indonezji, Indiach i Wietnamie). Arabika pochodzi najczęściej z Brazylii, Kolumbii, Wietnamu lub Indonezji.
  • Zawartość kofeiny w Robuście jest dwukrotnie wyższa niż w kawie Arabika, więc skutecznie postawi z rana na nogi.
  • Robusta zawiera więcej dobrych dla zdrowia przeciwutleniaczy.
  • Ze względu na intensywność Robusta jest używana głównie w kawie rozpuszczalnej i espresso.
  • Robusta jest najczęstszym wyborem osób, które cenią sobie mocny i bardziej gorzki smak.
  • Robusta służy również jako swego rodzaju wypełniacz w niektórych mieszankach kawy mielonej.
  • Arabika jest droższa od Robusty, ale zadowoli swoim smakiem najbardziej wymagające kubki smakowe.

Kawa mielona, rozpuszczalna czy ziarnista?

Chociaż początkowo parzenie kawy ziarnistej w domu może wydawać się zbyt skomplikowane i czasochłonne, nie warto z niej rezygnować. Dobry ekspres do kawy, jak i odpowiednio do gustów smakowych wybrana kawa, pozwoli każdego ranka cieszyć aromatycznym napojem. Prawidłowo przechowywana kawa ziarnista jest w stanie zachować swoją świeżość do 9 miesięcy. Wysokiej jakości kawę ziarnistą możemy znaleźć w internetowych sklepach z kawą, na przykład tutaj: https://www.sklepsegafredo.pl/. Kawę ziarnistą można w warunkach domowych zmielić przy pomocy specjalnego młynka. Palone ziarna kawy należy zużyć maksymalnie w ciągu  3 tygodni, gdyż po tym okresie smak definitywnie straci na jakości.

A może kawa w kapsułkach?

To najszybszy sposób na kawę. W jednorazowych kapsułkach zamknięta jest zmielona już kawa. Kapsułkę wkłada się do specjalnego otworu w ekspresie. Po zamknięciu kapsułka jest przebijana i rozpoczyna się proces parzenia. Łatwo, szybko i niezwykle wygodnie. Kawy w kapsułkach pozwalają na eksperymentowanie i odkrywanie nowych smaków. Każdego dnia można cieszyć się innym smakiem.

Jeżeli przygoda z kawą jest na początkowym etapie, można spróbować mieszanek dwóch gatunków (Arabiki i Robusty) i dopiero z czasem wybierać kawę o większym poziomie intensywności. Należy pamiętać, że niezwykle istotny jest sposób pielenia, a następnie mielenia i parzenia. To one, jak i dodane do napoju mleko i cukier, mają kluczowy wpływ na ostateczny smak i moc naparu.

About Author


admin